##### Exercise 9(A) Exercise 9(B) Exercise 9(C) Exercise 9(D)

**EXERCISE 9(B)**

Question 1

**Find the S.P. when M.P. =₹ 990 and discount = 10%.**

Sol :

We know that

Selling Price = Market Price – Discount

S.P = ( 990 ) – (10% of 990 )

S.P = 990 –

S.P = 990 – 99

S.P = 891

Question 2

**Find the M.P. when S.P. =₹ 990 and discount = 1%.**

Sol :

We know that

M.P = 1000

Question 3

**Find the discount, when M.P. = ₹1880 and S.P.= ₹1504.**

Sol :

We know that

Selling Price = Market Price – Discount

Discount = Market Price – Selling

Discount = 1880 – 1504

Discount = 376

Question 4

**A shopkeeper buys a shirt for ₹ 480. A girl buys it from him at a discount of % on the market price of ₹600. Find the profit percent.**

Sol :

Cost of shirt: Rs 480

Market price: Rs 600

Discount given: 12.5% × Rs 600 = Rs 75

Discounted price: Rs 600 – Rs 75 = Rs 525

or

= 9.375%

Question 5

**Amit purchased a flat for ₹ 7,56,000 and spent ₹ 44,000 on renovation .He sold it for ₹ 8,48,000.Find profit or loss percentage.**

Sol :

Cost Price = 756000 + 44000(renovated)

C.P = 800000

Profit = Selling Price – Cost Price

= 8,48,000 – 8,00,000

= 48,000

= 6%

Question 6

**The catalogue price of an article is ₹ 16 , but the retailer is allowed a trade discount of 25% .At what price must the retailer sell it to gain 25% of what he pays for it ?**

Sol :

Catalog Cost Price = ₹ 16

Selling Price = {16 – ( 25% of 16)}

= ₹ 12

To make 25% gain on what he pays he has to sell it at

=12 + (25% of 12)

= 12 + 3

= ₹ 15

Question 7

**The price of a plate is slashed from ₹ 850 to ₹ 760 by a shopkeeper.Find the rate of discount.**

Sol :

Given that :

Actual price = Rs 850

Price after discount = Rs 760

So , Discount price= Rs ( 850 – 760 )

= Rs 90

Now ,

= 10.06 %

Question 8

**The market price of a refrigerator is ₹ 15450. A dealer allows two successive discount at 15% and 8% . Find the selling price of refrigerator.**

Sol :

Price of Refrigerator = 15450

15% of 15450 = ₹ 2317.5

New cost price = 15450 – 2317.5

= ₹ 13,132.5

8% of 13,132.5 = ₹ 1050.6

New cost price = 13132.5 – 1050.6

= ₹ 12,081.9

Price Customer has to give = ₹ 12,081.9

Question 9

**Find the single discount equivalent to successive discount of 13% and 15%.**

Sol :

Mp = 100

1^{st} discount = 13% of 100 = 13

since, 100 – 13 = 87

2^{nd} discount = 15% of 87 = 13.05

Selling price = 87 – 13.05 = 66.95

Single Equivalent Discount = MP – SP = 100 – 66.95 = 33.05

Required single discount = 33.05%

Question 10

**How much percent above the cost should a dealer mark his goods so that after allowing a discount of 26% on the market price, he gains 20%.**

Sol :

Let the CP be Rs. 100 and MP be Rs. x

gain % after discount = 12%

gain = 12% of 100 = Rs. 12

⇒ SP of the article = CP + Gain

= Rs. (100 + 12) = Rs. 112

Discount % = 20%

Discount = 20% of Marked Price

as the question says

marked Price – discount = SP

=> x-\dfrac{x}{5} = 112

=> = 112

=>

=> = Rs. 140

marked Price = Rs. 140

amount marked above the CP = MP – CP

= Rs. (140 – 100)

= Rs. 40

∴ % amount marked above the CP

= 40/100 * 100

= 40%

Pingback: Blackberry publication class 8 maths chapter comparing quantities - myhelper