You cannot copy content of this page

NCERT solution class 11 chapter 2 Sets exercise 2.4 mathematics

EXERCISE 2.4


Page No 46:

Question 1:

The relation f is defined by 

The relation g is defined by 

Show that f is a function and g is not a function.

Answer:

The relation f is defined as

It is observed that for

0 ≤ x < 3, f(x) = x2

3 < x ≤ 10, f(x) = 3x

Also, at x = 3, f(x) = 32 = 9 or f(x) = 3 × 3 = 9

i.e., at x = 3, f(x) = 9

Therefore, for 0 ≤ x ≤ 10, the images of f(x) are unique.

Thus, the given relation is a function.

The relation g is defined as

It can be observed that for x = 2, g(x) = 22 = 4 and g(x) = 3 × 2 = 6

Hence, element 2 of the domain of the relation g corresponds to two different images i.e., 4 and 6. Hence, this relation is not a function.

Question 2:

If f(x) = x2, find.

Answer:

Question 3:

Find the domain of the function 

Answer:

The given function is.

It can be seen that function f is defined for all real numbers except at x = 6 and x = 2.

Hence, the domain of f is R – {2, 6}.

Question 4:

Find the domain and the range of the real function f defined by.

Answer:

The given real function is.

It can be seen that is defined for (x – 1) ≥ 0.

i.e.,

is defined for x ≥ 1.

Therefore, the domain of f is the set of all real numbers greater than or equal to 1 i.e., the domain of f = [1,).

As x ≥ 1 ⇒ (x – 1) ≥ 0 ⇒

Therefore, the range of f is the set of all real numbers greater than or equal to 0 i.e., the range of f = [0,).

Question 5:

Find the domain and the range of the real function f defined by f (x) = |x – 1|.

Answer:

The given real function is f (x) = |x – 1|.

It is clear that |x – 1| is defined for all real numbers.

∴Domain of f = R

Also, for x ∈ R, |x – 1| assumes all real numbers.

Hence, the range of f is the set of all non-negative real numbers.

Question 6:

Letbe a function from R into R. Determine the range of f.

Answer:

The range of f is the set of all second elements. It can be observed that all these elements are greater than or equal to 0 but less than 1.

[Denominator is greater numerator]

Thus, range of f = [0, 1)

Question 7:

Let fgR → R be defined, respectively by f(x) = + 1, g(x) = 2x – 3. Find f + gf – g and.

Answer:

fgR → is defined as f(x) = + 1, g(x) = 2x – 3

(f + g) (x) = f(x) + g(x) = (x + 1) + (2x – 3) = 3x – 2

∴(f + g) (x) = 3x – 2

(f – g) (x) = f(x) – g(x) = (x + 1) – (2x – 3) = x + 1 – 2x + 3 = – x + 4

∴ (f – g) (x) = –x + 4

Question 8:

Let = {(1, 1), (2, 3), (0, –1), (–1, –3)} be a function from Z to Z defined by f(x) = ax + b, for some integers ab. Determine ab.

Answer:

= {(1, 1), (2, 3), (0, –1), (–1, –3)}

f(x) = ax + b

(1, 1) ∈ f

⇒ f(1) = 1

⇒ a × 1 + b = 1

⇒ a + b = 1

(0, –1) ∈ f

⇒ f(0) = –1

⇒ a × 0 + b = –1

⇒ b = –1

On substituting b = –1 in a + b = 1, we obtain a + (–1) = 1 ⇒ a = 1 + 1 = 2.

Thus, the respective values of a and b are 2 and –1.

Question 9:

Let R be a relation from N to N defined by R = {(ab): ab ∈ N and a = b2}. Are the following true?

(i) (aa) ∈ R, for all a ∈ N

(ii) (ab) ∈ R, implies (ba) ∈ R

(iii) (ab) ∈ R, (bc) ∈ R implies (ac) ∈ R.

Justify your answer in each case.

Answer:

R = {(ab): ab ∈ N and a = b2}

(i) It can be seen that 2 ∈ N;however, 2 ≠ 22 = 4.

Therefore, the statement “(aa) ∈ R, for all a ∈ N” is not true.

(ii) It can be seen that (9, 3) ∈ N because 9, 3 ∈ N and 9 = 32.

Now, 3 ≠ 92 = 81; therefore, (3, 9) ∉ N

Therefore, the statement “(ab) ∈ R, implies (ba) ∈ R” is not true.

(iii) It can be seen that (16, 4) ∈ R, (4, 2) ∈ R because 16, 4, 2 ∈ N and 16 = 42 and 4 = 22.

Now, 16 ≠ 22 = 4; therefore, (16, 2) ∉ N

Therefore, the statement “(ab) ∈ R, (bc) ∈ R implies (ac) ∈ R” is not true.

Question 10:

Let A = {1, 2, 3, 4}, B = {1, 5, 9, 11, 15, 16} and = {(1, 5), (2, 9), (3, 1), (4, 5), (2, 11)}. Are the following true?

(i) f is a relation from A to B (ii) f is a function from A to B.

Justify your answer in each case.

Answer:

A = {1, 2, 3, 4} and B = {1, 5, 9, 11, 15, 16}

∴A × B = {(1, 1), (1, 5), (1, 9), (1, 11), (1, 15), (1, 16), (2, 1), (2, 5), (2, 9), (2, 11), (2, 15), (2, 16), (3, 1), (3, 5), (3, 9), (3, 11), (3, 15), (3, 16), (4, 1), (4, 5), (4, 9), (4, 11), (4, 15), (4, 16)}

It is given that = {(1, 5), (2, 9), (3, 1), (4, 5), (2, 11)}

(i) A relation from a non-empty set A to a non-empty set B is a subset of the Cartesian product A × B.

It is observed that f is a subset of A × B.

Thus, f is a relation from A to B.

(ii) Since the same first element i.e., 2 corresponds to two different images i.e., 9 and 11, relation is not a function.

Page No 47:

Question 11:

Let f be the subset of Z × Z defined by = {(aba + b): ab ∈ Z}. Is f a function from Z to Z: justify your answer.

Answer:

The relation f is defined as = {(aba + b): ab ∈ Z}

We know that a relation f from a set A to a set B is said to be a function if every element of set A has unique images in set B.

Since 2, 6, –2, –6 ∈ Z, (2 × 6, 2 + 6), (–2 × –6, –2 + (–6)) ∈ f

i.e., (12, 8), (12, –8) ∈ f

It can be seen that the same first element i.e., 12 corresponds to two different images i.e., 8 and –8. Thus, relation f is not a function.

Question 12:

Let A = {9, 10, 11, 12, 13} and let f: A → N be defined by f(n) = the highest prime factor of n. Find the range of f.

Answer:

A = {9, 10, 11, 12, 13}

f: A → N is defined as

f(n) = The highest prime factor of n

Prime factor of 9 = 3

Prime factors of 10 = 2, 5

Prime factor of 11 = 11

Prime factors of 12 = 2, 3

Prime factor of 13 = 13

f(9) = The highest prime factor of 9 = 3

f(10) = The highest prime factor of 10 = 5

f(11) = The highest prime factor of 11 = 11

f(12) = The highest prime factor of 12 = 3

f(13) = The highest prime factor of 13 = 13

The range of f is the set of all f(n), where n ∈ A.

∴Range of f = {3, 5, 11, 13}


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Free Web Hosting