You cannot copy content of this page

NCERT solution class 11 chapter 3 Trigonometric Functions exercise 3.2 mathematics

EXERCISE 3.2


Page No 63:

Question 1:

Find the values of other five trigonometric functions if x lies in third quadrant.

Answer:

Since x lies in the 3rd quadrant, the value of sin x will be negative.

Question 2:

Find the values of other five trigonometric functions if x lies in second quadrant.

Answer:

Since x lies in the 2nd quadrant, the value of cos x will be negative

Question 3:

Find the values of other five trigonometric functions if x lies in third quadrant.

Answer:

Since lies in the 3rd quadrant, the value of sec x will be negative.

Question 4:

Find the values of other five trigonometric functions if x lies in fourth quadrant.

Answer:

Since x lies in the 4th quadrant, the value of sin x will be negative.

Question 5:

Find the values of other five trigonometric functions if x lies in second quadrant.

Answer:

Since x lies in the 2nd quadrant, the value of sec x will be negative.

∴sec x =

Question 6:

Find the value of the trigonometric function sin 765°

Answer:

It is known that the values of sin repeat after an interval of 2π or 360°.

Question 7:

Find the value of the trigonometric function cosec (–1410°)

Answer:

It is known that the values of cosec repeat after an interval of 2π or 360°.

Question 8:

Find the value of the trigonometric function 

Answer:

It is known that the values of tan repeat after an interval of π or 180°.

Question 9:

Find the value of the trigonometric function

Answer:

It is known that the values of sin repeat after an interval of 2π or 360°.

Question 10:

Find the value of the trigonometric function

Answer:

It is known that the values of cot repeat after an interval of π or 180°.


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Free Web Hosting