You cannot copy content of this page

NCERT solution class 11 chapter 3 Trigonometric Functions exercise 3.5 mathematics

EXERCISE 3.5


Page No 81:

Question 1:

Prove that: 

Answer:

L.H.S.

= 0 = R.H.S

Question 2:

Prove that: (sin 3+ sin x) sin + (cos 3– cos x) cos = 0

Answer:

L.H.S.

= (sin 3+ sin x) sin + (cos 3– cos x) cos x

= RH.S.

Page No 82:

Question 3:

Prove that: 

Answer:

L.H.S. = 

Question 4:

Prove that: 

Answer:

L.H.S. = 

Question 5:

Prove that: 

Answer:

It is known that.

∴L.H.S. = 

Question 6:

Prove that: 

Answer:

It is known that

.

L.H.S. = 

= tan 6x

= R.H.S.

Question 7:

Prove that: 

Answer:

L.H.S. = 

Question 8:

x in quadrant II

Answer:

Here, x is in quadrant II.

i.e.,

Therefore,  are all positive.

As x is in quadrant II, cosx is negative.

Thus, the respective values of are.

Question 9:

Find for x in quadrant III

Answer:

Here, x is in quadrant III.

Therefore,  and  are negative, whereasis positive.

Now, 

Thus, the respective values of are.

Question 10:

Find for x in quadrant II

Answer:

Here, x is in quadrant II.

Therefore,, and  are all positive.

 [cosx is negative in quadrant II]

Thus, the respective values of are .


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Free Web Hosting