You cannot copy content of this page

NCERT solution class 11 chapter 9 Sequences and Series exercise 9.1 mathematics

EXERCISE 9.1


Page No 180:

Question 1:

Write the first five terms of the sequences whose nth term is 

Answer:

Substituting n = 1, 2, 3, 4, and 5, we obtain

Therefore, the required terms are 3, 8, 15, 24, and 35.

Question 2:

Write the first five terms of the sequences whose nth term is 

Answer:

Substituting n = 1, 2, 3, 4, 5, we obtain

Therefore, the required terms are.

Question 3:

Write the first five terms of the sequences whose nth term is an = 2n

Answer:

an = 2n

Substituting n = 1, 2, 3, 4, 5, we obtain

Therefore, the required terms are 2, 4, 8, 16, and 32.

Question 4:

Write the first five terms of the sequences whose nth term is 

Answer:

Substituting = 1, 2, 3, 4, 5, we obtain

Therefore, the required terms are.

Question 5:

Write the first five terms of the sequences whose nth term is 

Answer:

Substituting = 1, 2, 3, 4, 5, we obtain

Therefore, the required terms are 25, –125, 625, –3125, and 15625.

Question 6:

Write the first five terms of the sequences whose nth term is 

Answer:

Substituting n = 1, 2, 3, 4, 5, we obtain

Therefore, the required terms are

Question 7:

Find the 17th term in the following sequence whose nth term is

Answer:

Substituting n = 17, we obtain

Substituting n = 24, we obtain

Question 8:

Find the 7th term in the following sequence whose nth term is

Answer:

Substituting n = 7, we obtain

Question 8:

Find the indicated terms in each of the sequences in Exercises 7 to 10 whose nth terms are :

an = n22n ; a7

Answer:

Here,

an=n22n.

Substituting n = 7, we obtain

Question 9:

Find the 9th term in the following sequence whose nth term is

Answer:

Substituting n = 9, we obtain

Question 10:

Find the 20th term in the following sequence whose nth term is 

Answer:

Substituting = 20, we obtain

Page No 181:

Question 11:

Write the first five terms of the following sequence and obtain the corresponding series:

Answer:

Hence, the first five terms of the sequence are 3, 11, 35, 107, and 323.

The corresponding series is 3 + 11 + 35 + 107 + 323 + …

Question 12:

Write the first five terms of the following sequence and obtain the corresponding series:

Answer:

Hence, the first five terms of the sequence are

The corresponding series is

Question 13:

Write the first five terms of the following sequence and obtain the corresponding series:

Answer:

Hence, the first five terms of the sequence are 2, 2, 1, 0, and –1.

The corresponding series is 2 + 2 + 1 + 0 + (–1) + …

Question 14:

The Fibonacci sequence is defined by

Find 

Answer:


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Free Web Hosting