You cannot copy content of this page

NCERT solution class 12 chapter 2 Inverse Trigonometric Functions exercise 2.2 mathematics part 1

EXERCISE 2.2


Page No 47:

Question 1:

Prove 

Answer:

To prove: 

Let x = sinθ. Then, 

We have,

R.H.S. =

= 3θ

= L.H.S.

Question 2:

Prove 

Answer:

To prove:

Let x = cosθ. Then, cos−1 x =θ.

We have,

Question 3:

Prove 

Answer:

To prove:

Question 4:

Prove 

Answer:

To prove: 

Question 5:

Write the function in the simplest form:

Answer:

Question 6:

Write the function in the simplest form:

Answer:

Put x = cosec θ ⇒ θ = cosec−1 x

Question 7:

Write the function in the simplest form:

Answer:

Question 8:

Write the function in the simplest form:

Answer:

tan-1cosx-sinxcosx+sinx=tan-11-sinxcosx1+sinxcosx=tan-11-tanx1+tanx=tan-11-tan-1tanx        tan-1x-y1+xy=tan-1x-tan-1y=π4-x

Page No 48:

Question 9:

Write the function in the simplest form:

Answer:

Question 10:

Write the function in the simplest form:

Answer:

Question 11:

Find the value of 

Answer:

Let. Then,

Question 12:

Find the value of 

Answer:

Question 13:

Find the value of 

Answer:

Let x = tan θ. Then, θ = tan−1 x.

Let y = tan Φ. Then, Φ = tan−1 y.

Question 14:

If, then find the value of x.

Answer:

On squaring both sides, we get:

Hence, the value of x is

Question 15:

If, then find the value of x.

Answer:

Hence, the value of x is 

Question 16:

Find the values of 

Answer:

We know that sin−1 (sin x) = x if, which is the principal value branch of sin−1x.

Here,

Now, can be written as:

Question 17:

Find the values of 

Answer:

We know that tan−1 (tan x) = x if, which is the principal value branch of tan−1x.

Here,

Now, can be written as:

Question 18:

Find the values of 

Answer:

Let. Then,

Question 19:

Find the values of is equal to

(A)  (B)  (C)  (D) 

Answer:

We know that cos−1 (cos x) = x if, which is the principal value branch of cos −1x.

Here,

Now, can be written as:

 

cos-1cos7π6 = cos-1cosπ+π6cos-1cos7π6 = cos-1- cosπ6             as, cosπ+θ = – cos θcos-1cos7π6  = cos-1- cosπ-5π6cos-1cos7π6 = cos-1– cos 5π6   as, cosπ-θ = – cos θ

The correct answer is B.

Question 20:

Find the values of is equal to

(A)  (B)  (C)  (D) 1

Answer:

Let. Then, 

We know that the range of the principal value branch of.

The correct answer is D.

Question 21:

Find the values of is equal to

(A) π (B)  (C) 0 (D) 

Answer:

Let. Then,

We know that the range of the principal value branch of

Let.

The range of the principal value branch of

The correct answer is B.


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Free Web Hosting