You cannot copy content of this page

NCERT solution class 12 chapter 4 Differential Equations exercise 4.3 mathematics part 2

EXERCISE 4.3


Page No 447:

Question 1:

Find the angle between two vectorsandwith magnitudesand 2, respectively having.

Answer:

It is given that,

Now, we know that.

Hence, the angle between the given vectors andis.

Question 2:

Find the angle between the vectors

Answer:

The given vectors are.

Also, we know that.

Question 3:

Find the projection of the vectoron the vector.

Answer:

Letand.

Now, projection of vectoronis given by,

Hence, the projection of vector onis 0.

Question 4:

Find the projection of the vectoron the vector.

Answer:

Letand.

Now, projection of vectoronis given by,

Question 5:

Show that each of the given three vectors is a unit vector:

Also, show that they are mutually perpendicular to each other.

Answer:

Thus, each of the given three vectors is a unit vector.

Hence, the given three vectors are mutually perpendicular to each other.

Page No 448:

Question 6:

Findand, if.

Answer:

Question 7:

Evaluate the product.

Answer:

Question 8:

Find the magnitude of two vectors, having the same magnitude and such that the angle between them is 60° and their scalar product is.

Answer:

Let θ be the angle between the vectors

It is given that

We know that.

Question 9:

Find, if for a unit vector.

Answer:

Question 10:

Ifare such thatis perpendicular to, then find the value of λ.

Answer:

Hence, the required value of λ is 8.

Question 11:

Show that is perpendicular to, for any two nonzero vectors

Answer:

Hence, andare perpendicular to each other.

Question 12:

If, then what can be concluded about the vector?

Answer:

It is given that.

Hence, vectorsatisfyingcan be any vector.

Question 13:

If are unit vectors such that , find the value of .

Answer:

It is given that .

From (1), (2) and (3),

Question 14:

If either vector, then. But the converse need not be true. Justify your answer with an example.

Answer:

We now observe that:

Hence, the converse of the given statement need not be true.

Question 15:

If the vertices A, B, C of a triangle ABC are (1, 2, 3), (–1, 0, 0), (0, 1, 2), respectively, then find ∠ABC. [∠ABC is the angle between the vectorsand]

Answer:

The vertices of ΔABC are given as A (1, 2, 3), B (–1, 0, 0), and C (0, 1, 2).

Also, it is given that ∠ABC is the angle between the vectorsand.

Now, it is known that:

.

Question 16:

Show that the points A (1, 2, 7), B (2, 6, 3) and C (3, 10, –1) are collinear.

Answer:

The given points are A (1, 2, 7), B (2, 6, 3), and C (3, 10, –1).

Hence, the given points A, B, and C are collinear.

Question 17:

Show that the vectorsform the vertices of a right angled triangle.

Answer:

Let vectors be position vectors of points A, B, and C respectively.

Now, vectorsrepresent the sides of ΔABC.

Hence, ΔABC is a right-angled triangle.

Question 18:

Ifis a nonzero vector of magnitude ‘a’ and λ a nonzero scalar, then λis unit vector if

(A) λ = 1 (B) λ = –1 (C) 

(D) 

Answer:

Vectoris a unit vector if.

Hence, vectoris a unit vector if.

The correct answer is D.


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Free Web Hosting