You cannot copy content of this page

NCERT solution class 12 chapter 7 Probability exercise 7.6 mathematics part 2

EXERCISE 7.6


Page No 582:

Question 1:

A and B are two events such that P (A) ≠ 0. Find P (B|A), if

(i) A is a subset of B (ii) A ∩ B = Φ

Answer:

It is given that, P (A) ≠ 0

(i) A is a subset of B.

(ii) 

Question 2:

A couple has two children,

(i) Find the probability that both children are males, if it is known that at least one of the children is male.

(ii) Find the probability that both children are females, if it is known that the elder child is a female.

Answer:

If a couple has two children, then the sample space is

S = {(bb), (bg), (gb), (gg)}

(i) Let E and F respectively denote the events that both children are males and at least one of the children is a male.

(ii) Let A and B respectively denote the events that both children are females and the elder child is a female.

Question 3:

Suppose that 5% of men and 0.25% of women have grey hair. A haired person is selected at random. What is the probability of this person being male?

Assume that there are equal number of males and females.

Answer:

It is given that 5% of men and 0.25% of women have grey hair.

Therefore, percentage of people with grey hair = (5 + 0.25) % = 5.25%

∴ Probability that the selected haired person is a male 

Question 4:

Suppose that 90% of people are right-handed. What is the probability that at most 6 of a random sample of 10 people are right-handed?

Answer:

A person can be either right-handed or left-handed.

It is given that 90% of the people are right-handed.

Using binomial distribution, the probability that more than 6 people are right-handed is given by,

Therefore, the probability that at most 6 people are right-handed

= 1 − P (more than 6 are right-handed)

Page No 583:

Question 5:

An urn contains 25 balls of which 10 balls bear a mark ‘X’ and the remaining 15 bear a mark ‘Y’. A ball is drawn at random from the urn, its mark is noted down and it is replaced. If 6 balls are drawn in this way, find the probability that

(i) all will bear ‘X’ mark.

(ii) not more than 2 will bear ‘Y’ mark.

(iii) at least one ball will bear ‘Y’ mark

(iv) the number of balls with ‘X’ mark and ‘Y’ mark will be equal.

Answer:

Total number of balls in the urn = 25

Balls bearing mark ‘X’ = 10

Balls bearing mark ‘Y’ = 15

p = P (ball bearing mark ‘X’) =

q = P (ball bearing mark ‘Y’) =

Six balls are drawn with replacement. Therefore, the number of trials are Bernoulli trials.

Let Z be the random variable that represents the number of balls with ‘Y’ mark on them in the trials.

Clearly, Z has a binomial distribution with n = 6 and p =.

∴ P (Z = z) = 

(i) P (all will bear ‘X’ mark) = P (Z = 0) =

(ii) P (not more than 2 bear ‘Y’ mark) = P (Z ≤ 2)

= P (Z = 0) + P (Z = 1) + P (Z = 2)

(iii) P (at least one ball bears ‘Y’ mark) = P (Z ≥ 1) = 1 − P (Z = 0)

(iv) P (equal number of balls with ‘X’ mark and ‘Y’ mark) = P (Z = 3)

=

C36 253 353

Question 6:

In a hurdle race, a player has to cross 10 hurdles. The probability that he will clear each hurdle is. What is the probability that he will knock down fewer than 2 hurdles?

Answer:

Let p and q respectively be the probabilities that the player will clear and knock down the hurdle.

Let X be the random variable that represents the number of times the player will knock down the hurdle.

Therefore, by binomial distribution, we obtain

P (X = x) = 

P (player knocking down less than 2 hurdles) = P (X < 2)

= P (X = 0) + P (X = 1)

=

Question 7:

A die is thrown again and again until three sixes are obtained. Find the probability of obtaining the third six in the sixth throw of the die.

Answer:

The probability of getting a six in a throw of die isand not getting a six is.

Let

The probability that the 2 sixes come in the first five throws of the die is 

∴ Probability that third six comes in the sixth throw =

Question 8:

If a leap year is selected at random, what is the chance that it will contain 53 Tuesdays?

Answer:

In a leap year, there are 366 days i.e., 52 weeks and 2 days.

In 52 weeks, there are 52 Tuesdays.

Therefore, the probability that the leap year will contain 53 Tuesdays is equal to the probability that the remaining 2 days will be Tuesdays.

The remaining 2 days can be

Monday and Tuesday

Tuesday and Wednesday

Wednesday and Thursday

Thursday and Friday

Friday and Saturday

Saturday and Sunday

Sunday and Monday

Total number of cases = 7

Favourable cases = 2

∴Probability that a leap year will have 53 Tuesdays =

Question 9:

An experiment succeeds twice as often as it fails. Find the probability that in the next six trials, there will be at least 4 successes.

Answer:

The probability of success is twice the probability of failure.

Let the probability of failure be x.

∴ Probability of success = 2x

Let p =  and q = 

Let X be the random variable that represents the number of successes in six trials.

By binomial distribution, we obtain

P (X = x) = 

Probability of at least 4 successes = P (X ≥ 4)

= P (X = 4) + P (X = 5) + P (X = 6)

Question 10:

How many times must a man toss a fair coin so that the probability of having at least one head is more than 90%?

Answer:

Let the man toss the coin n times. The n tosses are n Bernoulli trials.

Probability (p) of getting a head at the toss of a coin is.

∴ p =  ⇒ q =

It is given that,

P (getting at least one head) > 

P (x ≥ 1) > 0.9

⇒ 1 − P (x = 0) > 0.9

The minimum value of n that satisfies the given inequality is 4.

Thus, the man should toss the coin 4 or more than 4 times.

Question 11:

In a game, a man wins a rupee for a six and loses a rupee for any other number when a fair die is thrown. The man decided to throw a die thrice but to quit as and when he gets a six. Find the expected value of the amount he wins/loses.

Answer:

When a die is thrown, then probability of getting a six =

16then, probability of not getting a six =

1 – 16 = 56If the man gets a six in the first throw, then

probability of getting a six =

16If he does not get a six in first throw, but gets a six in second throw, then

probability of getting a six in the second throw =

56×16 = 536If he does not get a six in the first two throws, but gets in the third throw, then

probability of getting a six in the third throw =

56×56×16 = 25216probability that he does not get a six in any of the three throws =

56×56×56 = 125216In the first throw he gets a six, then he will receive Re 1.

If he gets a six in the second throw, then he will receive Re (1 – 1) = 0

If he gets a six in the third throw, then he will receive Rs(-1 – 1 + 1) = Rs (-1), that means he will lose Re 1 in this case.

Expected value =

16×1 + 56×16 × 0 + 56×56×16×-1 = 11216So, he will loose Rs

11216.

Question 12:

Suppose we have four boxes. A, B, C and D containing coloured marbles as given below:

Box

Marble colour

Red

White

Black

A

1

6

3

B

6

2

2

C

8

1

1

D

0

6

4

One of the boxes has been selected at random and a single marble is drawn from it. If the marble is red, what is the probability that it was drawn from box A?, box B?, box C?

Answer:

Let R be the event of drawing the red marble.

Let EA, EB, and EC respectively denote the events of selecting the box A, B, and C.

Total number of marbles = 40

Number of red marbles = 15

Probability of drawing the red marble from box A is given by P (EA|R).

Probability that the red marble is from box B is P (EB|R).

Probability that the red marble is from box C is P (EC|R).

Page No 584:

Question 13:

Assume that the chances of the patient having a heart attack are 40%. It is also assumed that a meditation and yoga course reduce the risk of heart attack by 30% and prescription of certain drug reduces its chances by 25%. At a time a patient can choose any one of the two options with equal probabilities. It is given that after going through one of the two options the patient selected at random suffers a heart attack. Find the probability that the patient followed a course of meditation and yoga?

Answer:

Let A, E1, and E2 respectively denote the events that a person has a heart attack, the selected person followed the course of yoga and meditation, and the person adopted the drug prescription.

Probability that the patient suffering a heart attack followed a course of meditation and yoga is given by P (E1|A).

Question 14:

If each element of a second order determinant is either zero or one, what is the probability that the value of the determinant is positive? (Assume that the individual entries of the determinant are chosen independently, each value being assumed with probability).

Answer:

The total number of determinants of second order with each element being 0 or 1 is (2)4 = 16

The value of determinant is positive in the following cases. 

∴ Required probability =

Question 15:

An electronic assembly consists of two subsystems, say, A and B. From previous testing procedures, the following probabilities are assumed to be known:

P(A fails) = 0.2

P(B fails alone) = 0.15

P(A and B fail) = 0.15

Evaluate the following probabilities

(i) P(A fails| B has failed) (ii) P(A fails alone)

Answer:

Let the event in which A fails and B fails be denoted by EA and EB.

P (EA) = 0.2

P (E∩ EB) = 0.15

P (B fails alone) = P (EB) − P (EA ∩ EB)

⇒ 0.15 = P (EB) − 0.15

⇒ P (EB) = 0.3

(i) 

(ii) P (A fails alone) = P (EA) − P (E∩ EB)

= 0.2 − 0.15

= 0.05

Question 16:

Bag I contains 3 red and 4 black balls and Bag II contains 4 red and 5 black balls. One ball is transferred from Bag I to Bag II and then a ball is drawn from Bag II. The ball so drawn is found to be red in colour. Find the probability that the transferred ball is black.

Answer:

Let E1 and E2 respectively denote the events that a red ball is transferred from bag I to II and a black ball is transferred from bag I to II.

Let A be the event that the ball drawn is red.

When a red ball is transferred from bag I to II,

When a black ball is transferred from bag I to II,

Question 17:

If A and B are two events such that P (A) ≠ 0 and P(B|A) = 1, then.

(A) A ⊂ B

(B) B ⊂ A

(C) B = Φ

(D) A = Φ

Answer:

P (A) ≠ 0 and

Thus, the correct answer is A.

Question 18:

If P (A|B) > P (A), then which of the following is correct:

(A) P (B|A) < P (B) (B) P (A ∩ B) < P (A).P (B)

(C) P (B|A) > P (B) (D) P (B|A) = P (B)

Answer:

Thus, the correct answer is C.

Question 19:

If A and B are any two events such that P (A) + P (B) − P (A and B) = P (A), then

(A) P (B|A) = 1 (B) P (A|B) = 1

(C) P (B|A) = 0 (D) P (A|B) = 0

Answer:

Thus, the correct answer is B.


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Free Web Hosting