You cannot copy content of this page

NCERT solution class 7 chapter 11 Perimeter and Area exercise 11.1 mathematics

EXERCISE 11.1


Page No 208:

Question 1:

The length and the breadth of a rectangular piece of land are 500 m and 300 m respectively. Find

(i) its area

(ii)the cost of the land, if 1 m2 of the land costs Rs 10,000.

Answer:

(i) Area = Length × Breadth

= 500 × 300

= 150000 m2

(ii)Cost of 1 m2 land = Rs 10000

Cost of 150000 m2 land = 10000 × 150000 = Rs 1500000000

Question 2:

Find the area of a square park whose perimeter is 320 m.

Answer:

Perimeter = 320 m

4 × Length of the side of park = 320

Length of the side of park = 

Area = (Length of the side of park)2 = (80)2 = 6400 m2

Question 3:

Find the breadth of a rectangular plot of land, if its area is 440 m2 and the length is 22 m. Also find its perimeter.

Answer:

Area = Length × Breadth = 440 m2

22 × Breadth = 440

Breadth == 20 m

Perimeter = 2 (Length + Breadth)

= 2 (22 + 20) = 2 (42) = 84 m2

Question 4:

The perimeter of a rectangular sheet is 100 cm. If the length is 35 cm, find its breadth. Also find the area.

Answer:

Perimeter = 2 (Length + Breadth) = 100 cm

2 (35 + Breadth) = 100

35 + B = 50

B = 50 − 35 = 15 cm

Area = Length × Breadth = 35 × 15 = 525 cm2

Question 5:

The area of a square park is the same as of a rectangular park. If the side of the square park is 60 m and the length of the rectangular park is 90 m, find the breadth of the rectangular park.

Answer:

Area of square park = (One of its sides)2 = (60)2 = 3600 m2

Area of rectangular park = Length × Breadth = 3600

90 × Breadth = 3600

Breadth = 40 m

Question 6:

A wire is in the shape of a rectangle. Its length is 40 cm and breadth is 22 cm. If the same wire is rebent in the shape of a square, what will be the measure of each side. Also find which shape encloses more area?

Answer:

Perimeter of rectangle = Perimeter of square

2 (Length + Breadth) = 4 × Side

2 (40 + 22) = 4 × Side

2 × 62 = 4 × Side

Side == 31 cm

Area of rectangle = 40 × 22 = 880 cm2

Area of square = (Side)2 = 31 × 31 = 961 cm2

Therefore, the square-shaped wire encloses more area.

Question 7:

The perimeter of a rectangle is 130 cm. If the breadth of the rectangle is 30 cm, find its length. Also find the area of the rectangle.

Answer:

Perimeter = 2 (Length + Breadth) = 130

2 (Length + 30) = 130

Length + 30 = 65

Length = 65 − 30 = 35 cm

Area = Length × Breadth = 35 × 30 = 1050 cm2

Question 8:

A door of length 2 m and breadth 1 m is fitted in a wall. The length of the wall is 4.5 m and the breadth is 3.6 m (see the given figure). Find the cost of white washing the wall, if the rate of white washing the wall is Rs 20 per m2.

Answer:

Area of wall = 4.5 × 3.6 = 16.2 m2

Area of door = 2 × 1 = 2 m2

Area to be white-washed = 16.2 − 2 = 14.2 m2

Cost of white-washing 1 m2 area = Rs 20

∴Cost of white-washing 14.2 m2 area = 14.2 × 20 = Rs 284

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Free Web Hosting