You cannot copy content of this page

NCERT solution class 7 chapter 13 Exponents and powers 13.1 mathematics

EXERCISE 13.1


Page No 252:

Question 1:

Find the value of:

(i) 26 (ii) 93

(iii) 112 (iv)54

Answer:

(i) 26 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 64

(ii) 93 = 9 × 9 × 9 = 729

(iii) 112 = 11 × 11 = 121

(iv)54 = 5 × 5 × 5 × 5 = 625

Question 2:

Express the following in exponential form:

(i) 6 × 6 × 6 × 6 (ii) t × t

(iii) b × b × b × b (iv) 5 × 5 × 7 ×7 × 7

(v) 2 × 2 × a × a (vi) a × a × a × c × c × × c × d

Answer:

(i) 6 × 6 × 6 × 6 = 64

(ii) t × tt2

(iii) b × × × b4

(iv) 5 × 5 × 7 × 7 × 7 = 52 × 73

(v) 2 × 2 × a × = 22 × a2

(vi) a × a × a × × c × c × c × a3 c4 d

Page No 253:

Question 3:

Express the following numbers using exponential notation:

(i) 512 (ii) 343

(iii) 729 (iv) 3125

Answer:

(i) 512 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 29

(ii) 343 = 7 × 7 × 7 = 73

(iii) 729 = 3 × 3 × 3 × 3 × 3 × 3 = 36

(iv) 3125 = 5 × 5 × 5 × 5 × 5 = 55

Question 4:

Identify the greater number, wherever possible, in each of the following?

(i) 43 or 34 (ii) 53 or 35

(iii) 28 or 82 (iv) 100or 2100

(v) 210 or 102

Answer:

(i) 43 = 4 × 4 × 4 = 64

34 = 3 × 3 × 3 × 3 = 81

Therefore, 34 > 43

(ii) 53 = 5 × 5 × 5 =125

35 = 3 × 3 × 3 × 3 × 3 = 243

Therefore, 35 > 53

(iii) 28 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 256

82 = 8 × 8 = 64

Therefore, 28 > 82

(iv)1002 or 2100

210 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 1024

2100 = 1024 × 1024 × 1024 × 1024 × 1024 × 1024 × 1024 × 1024 ×1024 × 1024

1002 = 100 × 100 = 10000

Therefore, 2100 > 1002

(v) 210 and 102

210 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 1024

102 = 10 × 10 = 100

Therefore, 210 > 102

Question 5:

Express each of the following as product of powers of their prime factors:

(i) 648 (ii) 405

(iii) 540 (iv) 3,600

Answer:

(i) 648 = 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 3 × 3 = 23. 34

(ii) 405 = 3 × 3 × 3 × 3 × 5 = 34 . 5

(iii) 540 = 2 × 2 × 3 × 3 × 3 × 5 = 22. 33. 5

(iv) 3600 = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 5 × 5 = 24. 32. 52

Question 6:

Simplify:

(i) 2 × 103 (ii) 72 × 22

(iii) 23 × 5 (iv) 3 × 44

(v) 0 × 10­­­­­ (vi) 52 × 33

(vii) 2× 32 (viii) 32 × 104

Answer:

(i) 2 × 103 = 2 × 10 × 10 × 10 = 2 × 1000 = 2000

(ii) 72 × 22 = 7 × 7 × 2 × 2 = 49 × 4 = 196

(iii) 23 × 5 = 2 × 2 × 2 × 5 = 8 × 5 = 40

(iv) 3 × 44 = 3 × 4 × 4 × 4 × 4 = 3 × 256 = 768

(v) 0 × 102 = 0 × 10 × 10 = 0

(vi) 52 × 33 = 5 × 5 × 3 × 3 × 3 = 25 × 27 = 675

(vii) 24 × 32 = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 = 16 × 9 = 144

(viii) 32 × 104 = 3 × 3 × 10 × 10 × 10 × 10 = 9 × 10000 = 90000

Question 7:

Simplify:

(i) (− 4)3 (ii) (− 3) × (− 2)3

(iii) (− 3)2 × (− 5)2 (iv)(− 2)3 × (−10)3

Answer:

(i) (−4)3 = (−4) × (−4) × (−4) = −64

(ii) (−3) × (−2)3 = (−3) × (−2) × (−2) × (−2) = 24

(iii) (−3)2 × (−5)2 = (−3) × (−3) × (−5) × (−5) = 9 × 25 = 225

(iv) (−2)3 × (−10)3 = (−2) × (−2) × (−2) × (−10) × (−10) × (−10)

= (−8) × (−1000) = 8000

Question 8:

Compare the following numbers:

(i) 2.7 × 1012; 1.5 × 108

(ii) 4 × 1014; 3 × 1017

Answer:

(i) 2.7 × 1012; 1.5 × 108

2.7 × 1012 > 1.5 × 108

(ii) 4 × 1014; 3 × 1017

3 × 1017 > 4 × 1014

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert
error: Content is protected !!
Free Web Hosting