You cannot copy content of this page

NCERT solution class 7 chapter 2 Fractions and Decimals 2.2 mathematics

EXERCISE 2.2


Page No 36:

Question 1:

Which of the drawings (a) to (d) show:

(i)  (ii)  (iii)  (iv) 

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer:

(i)  represents addition of 2 figures, each representing 1 shaded part out of 5 equal parts. Hence,  is represented by (d).

(ii)  represents addition of 2 figures, each representing 1 shaded part out of 2 equal parts. Hence,  is represented by (b).

(iii)  represents addition of 3 figures, each representing 2 shaded parts out of 3 equal parts. Hence,  is represented by (a).

(iv)  represents addition of 3 figures, each representing 1 shaded part out of 4 equal parts. Hence,  is represented by (c).

Question 2:

Some pictures (a) to (c) are given below. Tell which of them show:

(i)  (ii)  (iii) 

(a)

(b)

(c)

Answer:

(i)  represents the addition of 3 figures, each representing 1 shaded part out of 5 equal parts and represents 3 shaded parts out of 5 equal parts. Hence,  is represented by (c).

(ii)  represents the addition of 2 figures, each representing 1 shaded part out of 3 equal parts and represents 2 shaded parts out of 3 equal parts. Hence,  is represented by (a).

(iii)  represents the addition of 3 figures, each representing 3 shaded parts out of 4 equal parts and represents 2 fully shaded figures and one figure having 1 part as shaded out of 4 equal parts. Hence,  is represented by (b)

Question 3:

Multiply and reduce to lowest form and convert into a mixed fraction:

(i)  (ii)

 (iii)

 (iv) 

(v)  (vi)

 (vii)

 (viii) 

(ix)  (x)

Answer:

(i) 

(ii) 

(iii) 

(iv) 

(v) 

(vi) 

(vii) 

(viii) 

(ix) 

(x) 

Page No 37:

Question 4:

Shade:

(i) of the circles in box (a) (ii) of the triangles in box (b)

(iii) of the squares in box (c)

(a)

(b)

(c)

Answer:

(i) It can be observed that there are 12 circles in the given box. We have to shade  of the circles in it. As, therefore, we will shade any 6 circles of it.

(ii) It can be observed that there are 9 triangles in the given box. We have to shade of the triangles in it. As, therefore, we will shade any 6 triangles of it.

(iii) It can be observed that there are 15 squares in the given box. We have to shade of the squares in it. As, therefore, we will shade any 9 squares of it.

Question 5:

Find:

(a)  of (i) 24 (ii) 46

(b)  of (i) 18 (ii) 27

(c)  of (i) 16 (ii) 36

(d)  of (i) 20 (ii) 35

Answer:

(a) (i) 

(ii) 

(b) (i) 

(ii) 

(c) (i) 

(ii) 

(d) (i) 

(ii) 

Question 6:

Multiply and express as a mixed fraction:

(a)  (b) 

(c)  (d) 

(e)  (f) 

Answer:

(a) 

(b)  

(c) 

(d)  

(e)  

(f)  

Question 7:

Find (a) of (i)  (ii)  (b) of (i)  (ii) 

Answer:

(a) (i) 

(ii) 

(b) (i)  

(ii)  

Question 8:

Vidya and Pratap went for a picnic. Their mother gave them a water bottle that contained 5 litres of water. Vidya consumed of the water. Pratap consumed the remaining water.

(i) How much water did Vidya drink?

(ii) What fraction of the total quantity of water did Pratap drink?

Answer:

(i) Water consumed by Vidya =  of 5 litres

(ii) Water consumed by Pratap = of the total water

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Free Web Hosting