You cannot copy content of this page

NCERT solution class 7 chapter 2 Fractions and Decimals 2.3 mathematics

EXERCISE 2.3


Page No 41:

Question 1:

Find:

(i) of (a)  (b)  (c) 

(ii) of (a)  (b)  (c) 

Answer:

(i) (a) 

(b) 

(c) 

(ii) (a) 

(b) 

(c) 

Page No 42:

Question 2:

Multiply and reduce to lowest form (if possible):

(i)  (ii)  (iii) 

(iv)  (v)  (vi) 

(vii) 

Answer:

(i)  

(ii) 

(iii) 

(iv) 

(v) 

(vi) 

(vii) 

Question 3:

Multiply the following fractions:

(i)  (ii)  (iii) 

(iv)  (v)  (vi) 

(vii) 

Answer:

(i) 

This is an improper fraction and it can be written as a mixed fraction as .

(ii) 

This is an improper fraction and it can be written as a mixed fraction as .

(iii)  

This is a whole number.

(iv) 

This is an improper fraction and it can be written as a mixed fraction as .

(v) 

This is an improper fraction and it can be written as a mixed fraction as .

(vi) 

This is an improper fraction and it can be written as a mixed fraction as .

(vii) 

This is an improper fraction and it can be written as a mixed fraction as .

Question 4:

Which is greater:

(i)  of  orof 

(ii)  of orof 

Answer:

(i) 

Converting these fractions into like fractions,

Therefore, of is greater.

(ii) 

Therefore,  of  is greater.

Question 5:

Saili plants 4 saplings, in a row, in her garden. The distance between two adjacent saplings is m. Find the distance between the first and the last sapling.

Answer:

From the figure, it can be observed that gaps between 1st and last sapling = 3

Length of 1 gap = 

Therefore, distance between I and IV sapling =

Question 6:

Lipika reads a book for hours everyday. She reads the entire book in 6 days. How many hours in all were required by her to read the book?

Answer:

Number of hours Lipika reads the book per day =

Number of days = 6

Total number of hours required by her to read the book = 

Question 7:

A car runs 16 km using 1 litre of petrol. How much distance will it cover using litres of petrol.

Answer:

Number of kms a car can run per litre petrol = 16 km

Quantity of petrol = 

Number of kms a car can run for litre petrol =  = 44 km

It will cover 44 km distance by using litres of petrol.

Question 8:

(a) (i) Provide the number in the box , such that .

(ii) The simplest form of the number obtained in  is _______.

(b) (i) Provide the number in the box , such that ?

(ii) The simplest form of the number obtained in  is _______.

Answer:

(a) (i) As ,

Therefore, the number in the box , such that  is

.

(ii) The simplest form of  is .

(b) (i) As ,

Therefore, the number in the box , such that  is

.

(ii) As  cannot be further simplified, therefore, its simplest form is 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Free Web Hosting