You cannot copy content of this page

NCERT solution class 7 Social Science chapter 9 The Making of Regional Cultures

Page No 136:

Question 1:

Match the following:

AnantavarmanKerala
JagannathaBengal
MahodayapuramOrissa
LilatilakamKangra
MangalakavyaPuri
MiniatureKerala

Answer:

AnantavarmanOrissa
JagannathaPuri
MahodayapuramKerala
LilatilakamKerala
MangalakavyaBengal
MiniatureKangra

Question 2:

What is Manipravalam? Name a book written in that language.

Answer:

Manipravalam was a language consisting of Sanskrit and the regional language (Malayalam). Lilatilakam is a text in Manipravalam.

Question 3:

Who were the major patrons of Kathak?

Answer:

Major patrons of Kathak were the Mughal emperors and the Nawabs of Lucknow, especially Wajid Ali Shah.

Question 4:

What are the important architectural features of the temples of Bengal?

Answer:

Thye important architectural features of the temples in Bengal were the double-roof (dochala) and the four-roof (chauchala).

Page No 137:

Question 5:

Why did minstrels proclaim the achievements of heores?

Answer:

Minstrels proclaimed the achievements of the heroes to preserve their memory and inspire others to follow their example.

Question 6:

Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?

Answer:

We know more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people because only rulers could afford historians for the purpose of documentation.

Question 7:

Why did conquerors try to control the temple of Jagannatha at Puri?

Answer:

Conquers tried to gain control over the Jagannatha temple at Puri because it would make their rule acceptable to the local people since the temple was important as a place of pilgrimage and was a center of authority in social and political matters.

Question 8:

Why were temples built in Bengal?

Answer:

Temples were built in Bengal to house the local deities who had gained the recognition of the Brahmanas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Free Web Hosting