You cannot copy content of this page

NCERT solution class 9 chapter 13 Surface Areas and Volumes exercise 13.7 mathematics

EXERCISE 13.7


Page No 233:

Question 1:

Find the volume of the right circular cone with

(i) radius 6 cm, height 7 cm

(ii) radius 3.5 cm, height 12 cm

Answer:

(i) Radius (r) of cone = 6 cm

Height (h) of cone = 7 cm

Volume of cone

Therefore, the volume of the cone is 264 cm3.

(ii) Radius (r) of cone = 3.5 cm

Height (h) of cone = 12 cm

Volume of cone

Therefore, the volume of the cone is 154 cm3.


Question 2:

Find the capacity in litres of a conical vessel with

(i) radius 7 cm, slant height 25 cm

(ii) height 12 cm, slant height 13 cm

Answer:

(i) Radius (r) of cone = 7 cm

Slant height (l) of cone = 25 cm

Height (h) of cone 

Volume of cone

Therefore, capacity of the conical vessel

 

= 1.232 litres

(ii) Height (h) of cone = 12 cm

Slant height (l) of cone = 13 cm

Radius (r) of cone 

Volume of cone 

Therefore, capacity of the conical vessel

 

litres


Question 3:

The height of a cone is 15 cm. If its volume is 1570 cm3, find the diameter of its base. [Use π = 3.14]

Answer:

Height (h) of cone = 15 cm

Let the radius of the cone be r.

Volume of cone = 1570 cm3

⇒ r = 10 cm

Therefore, the diameter of the base of cone is

10×2=20 cm.


Question 4:

If the volume of a right circular cone of height 9 cm is 48π cm3, find the diameter of its base.

Answer:

Height (h) of cone = 9 cm

Let the radius of the cone be r.

Volume of cone = 48π cm3

Diameter of base = 2r = 8 cm


Question 5:

A conical pit of top diameter 3.5 m is 12 m deep. What is its capacity in kilolitres? 

Answer:

Radius (r) of pit 

Height (h) of pit = Depth of pit = 12 m

Volume of pit 

= 38.5 m3

Thus, capacity of the pit = (38.5 × 1) kilolitres = 38.5 kilolitres


Question 6:

The volume of a right circular cone is 9856 cm3. If the diameter of the base is 28 cm, find

(i) height of the cone

(ii) slant height of the cone

(iii) curved surface area of the cone

Answer:

(i) Radius of cone = 

Let the height of the cone be h.

Volume of cone = 9856 cm3

h = 48 cm

Therefore, the height of the cone is 48 cm.

(ii) Slant height (l) of cone 

Therefore, the slant height of the cone is 50 cm.

(iii) CSA of cone = πrl

= 2200 cm2

Therefore, the curved surface area of the cone is 2200 cm2.


Question 7:

A right triangle ABC with sides 5 cm, 12 cm and 13 cm is revolved about the side 12 cm. Find the volume of the solid so obtained.

Answer:

When right-angled ΔABC is revolved about its side 12 cm, a cone with height (h) as 12 cm, radius (r) as 5 cm, and slant height (l) 13 cm will be formed.

Volume of cone 

= 100π cm3

Therefore, the volume of the cone so formed is 100π cm3.


Question 8:

If the triangle ABC in the Question 7 above is revolved about the side 5 cm, then find the volume of the solid so obtained. Find also the ratio of the volumes of the two solids obtained in Questions 7 and 8.

Answer:

When right-angled ΔABC is revolved about its side 5 cm, a cone will be formed having radius (r) as 12 cm, height (h) as 5 cm, and slant height (l) as 13 cm.

Volume of cone 

Therefore, the volume of the cone so formed is 240π cm3.

Required ratio


Question 9:

A heap of wheat is in the form of a cone whose diameter is 10.5 m and height is 3 m. Find its volume. The heap is to be covered by canvas to protect it from rain. Find the area of the canvas required.

Answer:

Radius (r) of heap 

Height (h) of heap = 3 m

Volume of heap

Therefore, the volume of the heap of wheat is 86.625 m3.

Area of canvas required = CSA of cone

Therefore, 99.825 m2 canvas will be required to protect the heap from rain.


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Free Web Hosting